Izbornik

Dame i Gospodo,

Društvo sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu u 96. godini svog djelovanja 17. puta za redom dodjeljuje godišnje nagrade mladim znanstvenicima i umjetnicima

Zanimljivo je i znakovito da se bez obzira na to o kojim se vladama u Hrvatskoj radilo, tijekom višegodišnjih brojnih rasprava i prijepora o našem sustavu i strategiji visokog obrazovanja i znanosti i potrebnih ili nepotrebnih promjena /reformi/ tog sustava, zakona i pravilnika o izboru za znanstvena zvanja, različito tumačenoj autonomiji Sveučilišta, trajnim problemima financiranja znanstvenih projekata, i uopće državnih poticaja znanstvenom radu u Hrvatskoj, položaju i očekivanoj ili nesigurnoj budućnosti mladih znanstvenika i umjetnika, znanstvenih novaka i asistenata već tradicionalnom natječaju Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu za 2014 g. prijavilo čak  43 kandidata koji su mlađi od 35 godina te da je od njih svih izvrsnih nakon pomnih recenzija i ocjena izabrano 12 najboljih kojima danas dodjeljujemo nagrade.  

To je više nego uvjerljiv dokaz da unatoč  tih rasprava i objektivnih poteškoća u nastavnom i znanstvenom radu, mladi znanstvenici i djelatnici u našim umjetničkim  akademijama  kontinuirano, ozbiljno i odgovorno rade u svojim ustanovama. Usprkos učestalih neutemeljenih ocjena o /ne/uspješnosti naše znanosti, pa i umjetnosti  prema europskim i svjetskim mjerilima,  dodjelama nagrada našega Društva upravo prema tim mjerilima ovoga puta kao i svih ranijih godina, nedvojbeno se može smatrati dokazanim da naši mladi znanstvenici i umjetnici postižu značajne rezultate koji su ravnopravni rezultatima njihovih kolegica i kolega u Europi i svijetu.

Dozvolite mi još jednu konstataciju: u posljednje vrijeme u akademskoj zajednici i javnosti upozorava se na sve brojniji odlazak naših mladih fakultetski obrazovanih ljudi i znanstvenika u inozemstvo. Opreza radi valja pri tom razlikovati one koji odlaze na usavršavanje i vraćaju se u  Hrvatsku i one koji zbog nemogućnosti zapošljavanja ili napredovanja svoj životni i znanstveni put nastavljaju napuštajući svoju domovinu.  U svezi te teme sa velikim zadovoljstvom mogu izjaviti da je od kada je naše Društvo ustanovilo nagrade od gotovo 200 nagrađenih mladih znanstvenika i umjetnika preko 93% ostalo i uspješno nastavilo svoje djelovanje u Hrvatskoj.  Mnogi od njih su danas redoviti profesori,  znanstveni savjetnici i proslavljeni umjetnici. Neki su i ovdje među nama i srdačno ih zajedno s vama pozdravljam.

prof.emerit.dr.sc. Željko Horvatić