Izbornik

Događanja u Društvu

 

6. travnja 2016. u organizaciji Hrvatskog diplomatskog kluba, u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu, održano je predavanje Prof.emerit.dr.sc. Željka Horvatića s temom:

"PRIMJENA MEĐUNARODNOG I NACIONALNIH PRAVA U POSTUPANJU PREMA AKTUALNOJ FENOMENOLOGIJI MIGRACIJA U EUROPI".

 

Naglasci iz predavanja 


 O TUMAČENJU PRAVNIH IZVORA RELEVANTNIH ZA MIGRACIJU

1. Međunarodni i pravni izvori  pojedinih država koje su prolazni put s kraćim ili duljim zadržavanjem ili krajnji cilj  suvremenih migranata uglavnom su jasni.

2. Njihovo tumačenje i primjena međutim nedvojbeno su različiti zbog političkih razloga. u krajnje neprihvatljivim razmjerima isti pravni izvor ili isti pravni sadržaj jednom se tumači kao pravo suverene države da te kategorije razlikuju i da se prema njima različito postupa. a iz raznih razloga bez obzira na te pravne izvore in favorem svake migracije i svakog migranta bio on izbjeglica, azilant ili ekonomski migrant.

U obavještavanju javnosti putem medija i intervencijama državnih glasnogovornika a osobito nevladinih udruga nastoji se  jedno stajalište prikazati kao humano i utemeljeno na općim načelima i izvorima o ljudskim pravima a drugačije a posebno ono koje upozorava na moguće opasnosti nekontroliranih masovnih prelaska državnih granica  etiketira se kao nehumano, rasističko ksenofobično / hrvatska vojska u pomoći, zar će pucati na žene i djecu ? gotovo je galamio prijašnji premijer (na prijedlog predsjednice države)


ODNOS MIGRACIJE I TERORIZMA 

Nema sumnje da se o tome ne samo u medijima i političkim ocjenama stanja opravdano pokušava spoznati i dokazati  određena povezanost brojnog i nekontroliranog ulaska osoba  islamske vjeroispovijesti u Europu u migracijskoj populaciji sa terorističkim akcijama u ime tzv Islamske države i kalifata u samo da spomenem Parizu i Bruxellesu u posljednjih mjesec dana. Sjećate se vijesti o jednom od terorista u Parizu da je prošao tzv Balkansku rutu. No valja konstatirati da su  programirano ili stjecajem okolnosti teroristi u Parizu i posebno u Bruxelessu domicilni islamisti a ne netom ili posljednjih mjeseci migranti. No radi se moglo bi se reći  ipak o migrantima u ali u suprotnom smjeru To su Belgijski državljani  a postoje podaci i o drugim državljanima EU koji su migrirali privremeno u Siriju i zatim se nakon sudjelovanja u oružanim akcijama tzv Islamske države protiv  tamošnjeg režima vratili svojim kućama na Europskom zapadu i počinili strahovite uglavnom  samoubilačke terorističke akcije.   

 

ZAKLJUČNO:

 1. „Znamo da je migracija neizbježna, ona je potrebna i poželjna," nedavno je izjavio je William Lacy Swing, generalni direktor Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Ženevi. „No nije dovoljno samo prebrojavati one koji dolaze –Moramo i djelovati. Migracija mora biti legalna i sigurna za sve – i za same migrante, i za zemlje koje će im postati novi dom."

 2. Kako bi pružio potporu i ojačao europske napore smirivanja krize, UNHCR  i države članice EU i izvan te unije poduzimaju mjere u okviru svojih mogućnosti.  SADA CITAT IZ IZVJEŠTAJA UNHCR- a od prije par tjedana: „Međutim, još se mnogo toga treba napraviti kako bi se povećali potrebni prihvatni kapaciteti na točkama ulaska, omogućio human i djelotvoran smještaj, pomoć, registracija i provjeravanje osoba koje svakodnevno stižu – kako bi se utvrdile osobe koje trebaju zaštitu, one koje treba premjestiti u druge zemlje Europske unije, te one koje ne zadovoljavaju kriterije za zaštitu kao izbjeglice, a za koje treba pronaći efikasan i dostojanstven način povratka.

 3. Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač založio se u ponedjeljak u Berlinu, na konferenciji pod nazivom „Azil i migracije u Europskoj uniji“, za bolje osiguranje vanjskih granica Europske unije i više solidarnosti među malim i velikim članicama Europske unije. "Ako želimo očuvati Shengenski prostor, koji je jedan od najvaćnijih faktora Europske unije, moramo biti u stanju zajednički očuvati vanjske granice EU-a. To je vrlo važno", rekao je između ostalog ministar Kovač.

 4. Stoga valja ponoviti. pravni status migranata ovisi o uzroku migracije svakog migranta. to je etiologija migracije koja ima izravni utjecaj na njegovu fenomenologiju i na pravni status svakog migranta pa slijedom toga i obveze međunarodne zajednice i svake države prema njima.

 5. Valja nastojati da se postigne i stalno održava razumno suglasje pravnih izvora o međunarodnim i nacionalnim obvezama prema opisanim vrstama (kategorijama) migranata i stajališta o humanoj i ne treba izostaviti  kršćanskoj pomoći u ponašanju državnih tijela i svih nas prema tim ljudima.

 

Preciznije rečeno: primjena propisa o migrantima ne smije biti nehumana jer je ono što se podrazumijeva pod tim izrazom i sadržajem zapravo dio pravnog sustava kojim se garantiraju ljudska prava i slobode , a isto tako pozivom na humanost ne  može  se svjesno i namjerno poticati na protuzakonito postupanje migranata i državnih tijela .

 

To je naravno lakše opisati kao cilj nego ga u surovoj i konfuznoj realnosti ostvariti .