Izbornik

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je 6.5.2008. mlade znanstvenike i umjetnike, dobitnike Godišnje nagrade Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu za uspjehe postignute u 2007. godini.

Čestitajući mladim znanstvenicima na dosadašnjim postignućima predsjednik Mesić istaknuo je važnost znanosti za razvoj društva te naglasio potrebu za većim ulaganjem u znanost i istraživanja kako bi se približili željenom cilju da Hrvatska postane «društvo znanja».  

Mladi znanstvenici upoznali su predsjednika Mesića sa svojim znanstvenim ciljevima izrazivši nadu da će povećanim izdvajanjem sredstava za znanost biti omogućena realizacija najboljih znanstvenih projekata.

U izaslanstvu dobitnika Godišnje nagrade bili su dr.sc. Goran Šinko, dr.sc. Mirjana Hranjec, dipl.ing. Damir Pajić, dr.sc. Alan Filipin, dr.sc. Danijel Belušić, dr.sc. Mato Baotić, Anet Režek Jambrak, Ana Šarić, dr.sc. Pavle Mikulić, Martina Ćavar, Ivana Hromatko i mr.sc. Hrvoje Gračanin.

Uz mlade znanstvenike, u izaslanstvu su bili i predstavnici Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika prof. emeritus dr.sc. Željko Horvatić, predsjednik Društva, prof. dr.sc. Jasna Franekić-Čolić, predsjednica Povjerenstva za dodjelu nagrada i prof. dr.sc. Stjenko Vranjican, tajnik Društva.

 

OBRAĆANJE POTPREDSJEDNIKA HRVATSKOG SABORA VLADIMIRA ŠEKSA 25. VELJAČE 2008  U 12 SATI U AULI SVEUČILIŠTA U ZAGREBU PRILIKOM DODJELE GODIŠNJE NAGRADE ZA 2007. G. MLADIM ZNANSTVENICIMA

          
Poštovani gospodine predsjedniče Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu, poštovani gospodine rektore Sveučilišta u Zagrebu, poštovani nagrađeni mladi znanstvenici,  visoki gosti, dame i gospodo,

Osobita mi je čast i zadovoljstvo da se i ovoga puta u ime Hrvatskog sabora i  u svoje ime mogu obratiti nagrađenima i akademskoj zajednici. Valja odati veliko priznanje Društvu sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu za godišnje nagrađivanje najboljih dostignuća mladih znanstvenika i umjetnika. To je, kako je u uvodnom izlaganju napomenuo predsjednik Društva profesor emeritus Željko Horvatić, sada već postala tradicija, jer se na ovoj svečanosti te nagrade za 2007. godinu  dodjeljuju po deseti put. Preko stotinu dosada nagrađenih i veliki broj kandidata za priznanja i nagrade koje su danas uručene jasno nam dokazuju ne samo o interesu mladih znanstvenika i umjetnika za tu nagradu već i brojnost visoko kvalitetnih mladih znanstvenika i  umjetnika u Republici Hrvatskoj. Siguran sam da to sve nas, ovdje nazočne, kao i sve koji djelujemo u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti naše države iskreno raduje.

U brojnim dokumentima najviših tijela državne vlasti Republike Hrvatske, od početka njihovog djelovanja do danas, mogu se naći jasna i nedvojbena nastojanja da se ostvare težnje i programi razvoja Hrvatske kao države znanja. Ta nastojanja, iako, zbog opće poznatih okolnost još uvijek  ne u dovoljnoj mjeri, prate određene financijske i druge mjere izvršne vlasti  te proračunski i drugi zakonski sadržaji o kojima je odlučivao Hrvatski sabor. Kada god se radilo o prioritetima koji se tiču znanosti za nas nikada nije bilo dvojbi i odlaganja, ali moram i ovom prilikom ponoviti, da smo  uz sva nastojanja bili ipak ograničeni u sredstvima koja su za tu svrhu izdvajana. Ipak, znanost u Hrvatskoj imala je u svojoj povijesti i danas  velike i kvalitetne potencijale. To, između ostalog dokazuje i ova današnja svečanost. Smatram potrebnim, i ovom prilikom ponoviti: Hrvatska znanost i njeni uspjesi od prvenstvenog su značenja za nas same, za boljitak svih građana u našoj državi, ali je dobro poznato da znanost ne poznaje granica. Rezultati naše znanosti dostupni su cijelom suvremenom čovječanstvu, a dostignuća znanosti trebala bi i morala biti od koristi za svako ljudsko biće na našoj planeti. Stoga je od posebne važnosti da se u razdoblju kada Hrvatska i formalno ulazi u europske integracije jasno i nedvosmisleno može dokazati da je hrvatska znanost u prošlosti bila i  da je danas dobro uklopljena, i da je, u suglasju sa svim relevantnim okolnostima, ravnopravni dio znanosti zapadnoeuropskog civilizacijskog društva. Ta konstatacija daje mi za pravo vjerovati da je  i  pred danas nagrađenima mladim znanstvenicima dugogodišnja plodna i uspješna znanstvena karijera u Hrvatskoj, Europi i svijetu, što im ja doista od srca želim. Još jednom Vam iskreno čestitam na dosadašnjim uspjesima u znanstvenom radu i postignutim rezultatima.